Saxion Techniek
Bekijk opleidingen
een moment geduld, de data wordt ingeladen…

Technische Natuurkunde

Voltijd Enschede Opleiding

Ben jij geinteresseerd in de laatste technologische ontwikkelingen, zoals de werking van een 3D-televisie?

In veel alledaagse producten wordt gebruik gemaakt van natuurkundige verschijnselen. Binnen de techniek staat de natuurkunde vaak aan de basis van nieuwe producten, technieken, energiebronnen en meetmethoden.

Bij de hbo-opleiding Technische Natuurkunde van Saxion ligt de nadruk op het toepassen van natuurkundige verschijnselen in de techniek, zoals straling in een magnetron of omzetting van zonnecellen in energie. Het is een opleiding met een hoog praktijkgehalte, waarin veel aandacht wordt besteed aan onderzoek, experimenteren en automatiseringstechnieken.

Wat kan ik er mee worden?

Als natuurkundig ingenieur doe je onderzoek en ontwikkel je innovatieve producten en technieken. Je toekomstige werkomgeving is bijvoorbeeld bij het laboratorium van een multinational of de ontwikkelafdeling van een high-tech bedrijf of medische instelling. Je kunt aan de slag bij verschillende bedrijven. Zo kun je bijvoorbeeld bij Philips werken aan de ontwikkeling van nieuwe scheersystemen of bij Thales aan radarsystemen voor marineschepen.

Beroepen:

✔ Onderzoeker in laboratoria van multinationals, zoals Philips, Shell, Unilever en Akzo of bij onderzoeksinstellingen, zoals TNO
✔ Ingenieur op ontwikkelafdelingen van bedrijven in de ‘high-tech’ industrie, zoals OCE en Thales
✔ Ontwikkelaar medische instellingen, hightech apparatuur (bijvoorbeeld, röntgen- en stralingsonderzoek)

Meer informatie

Studieroutes

Stel een vraag!

Technische Natuurkunde
Technische Natuurkunde
Stel een vraag

Opbouw van de opleiding

Eerste jaar
In het eerste jaar krijg je een groot aantal basisvakken, zoals wiskunde, mechanica, trillingen en golven, magnetisme en atoomfysica. Naast de theorie werk je tijdens het practicum aan onderzoek en ontwikkeling. Ook werk je veel met computers die rekenwerk van je overnemen.

Tweede jaar
In het tweede jaar zijn de vakken nóg meer gericht op het toepassen van natuurkunde in de praktijk. Je leert onder andere meer over optica, systeemtechniek, statistiek en polymeerfysica. Aan het einde van dit jaar kies je één van de verschillende studieroutes: Applied Physics of Enabling Physics. Binnen Applied Physics kies je voor technisch natuurkundig onderzoek of voor doorstuderen aan de universiteit. Bij Enabling Physics verdiep je je verder in de nanotechnologie, duurzame energie, medische fysica of mechatronica. Binnen Applied Physics kies je voor technisch natuurkundig onderzoek of voor doorstuderen aan de universiteit. Bij Enabling Physics verdiep je je verder in de nanotechnologie, duurzame energie, medische fysica of mechatronica.

Opbouw van de opleiding

Derde en vierde jaar
In het derde jaar kies je een minor en je gaat op stage. Het laatste half jaar van je opleiding rond je af met een afstudeeropdracht bij een bedrijf naar keuze.