Saxion Techniek
Bekijk opleidingen
een moment geduld, de data wordt ingeladen…

Stedenbouwkundig Ontwerpen

Voltijd Deventer Studieroute

Wat doen we met de leegstand van winkels en hoe houden we de binnenstad bereikbaar?

En hoe houden we het verkeer in toom en de lucht schoon? Dit zijn enkele vraagstukken die behandeld worden tijdens de vierjarige hbo-studieroute Stedenbouwkundig Ontwerpen van Saxion in Deventer.

De snel veranderende samenleving vergt voortdurend nieuwe oplossingen op het gebied van leven, wonen en werken. Bij de studieroute Stedenbouwkundig Ontwerpen leer je hoe je de veranderende ruimte om ons heen kunt ontwerpen. Je hebt oog voor schoonheid en kwaliteit van de ruimte en maakt creatieve stedenbouwkundige ontwerpen en plannen. Daarbij hou je rekening met wensen en belangen van diverse partijen én de (on)mogelijkheden van de ruimte.

Wat kan ik er mee worden?

Als stedenbouwkundig ontwerper maak je creatieve en innovatieve ontwerpen die bijdragen aan een vitale stedelijke samenleving. Je hebt oog voor de kwaliteit van de omgeving en probeert deze mooier en prettiger te maken voor verschillende gebruikers. Jouw ideeën vertaal je naar toekomstbestendige oplossingen voor bijvoorbeeld een plein, bedrijfsterrein of binnenstad. Deze werk je vervolgens uit in een schets, maquette en/of 3D-presentatie.

  • Stedenbouwkundig ontwerper bij een stedenbouwkundig bureau
  • Architecten-, advies- of ingenieursbureau
  • Gemeente
Meer informatie

Stel een vraag!

Stedenbouwkundig Ontwerpen
Stedenbouwkundig Ontwerpen
Stel een vraag

Opbouw van de studieroute

Eerste jaar
Het eerste jaar is een oriëntatiejaar, waarna je zelf je vervolgroute kiest. Je schrijft je bij Studielink in voor Stedenbouwkundig Ontwerpen, als studieroute binnen de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling. Deze keuze wordt op het einde van het eerste jaar pas definitief (je kunt dan nog overstappen naar de studieroute Klimaat en Management of Stedenbouwkundig Ontwerpen).

Tweede, derde en vierde jaar
In het tweede jaar werk je twee dagen in de week aan opdrachten uit de praktijk bij Saxion stadsLAB. Je volgt vakken als Stedenbouw-geschiedenis en Stedenbouwkundige Modellen & Instrumentarium. De tweede helft van het tweede jaar is internationaal georiënteerd en wordt in het Engels verzorgd. Je leert welke rol 'ontwerpen' in de rest van de wereld heeft.
In het derde en vierde jaar loop je stage, volg je een minor en werk je aan je afstudeeronderzoek. In het blok onderwijs specialiseer je je op één van de volgende onderzoekslijnen: Omgevingsstrategie en -management, Smart cities, Klimaatadaptatie en energietransitie, Inclusieve stad.

Weten of deze opleiding bij je past?
Kom dan naar de proeflesdag!