Saxion Techniek
Bekijk opleidingen
een moment geduld, de data wordt ingeladen…

Ruimtelijke Ontwikkeling

Voltijd Deventer Opleiding

Wil jij een stad vitaal houden op gebied van energie, klimaat, vrije tijd en bereikbaarheid? Bij de hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling van Saxion in Deventer leer je dit te realiseren.

Onze samenleving verandert in hoog tempo. De veranderingen op het gebied van internet, duurzame energie, klimaat, nieuwe manieren van werken, recreatie en de economie hebben natuurlijk invloed op de inrichting van ons land. We willen graag dat steden, dorpen en landelijke gebieden prettige plekken zijn om in te leven, maar willen ook ruimte blijven bieden voor een bloeiende economie. Bij de studieroutes van Ruimtelijke Ontwikkeling plan en ontwerp je de stad en omgeving van de toekomst.

Wat kan ik er mee worden?

Als specialist op gebied van Ruimtelijke Ontwikkeling bedenk je samen met andere partijen oplossingen voor actuele stedelijke en regionale vraagstukken. Daarbij verbind je bewoners, ondernemers en bestuurders met elkaar. Je kunt aan de slag bij een architecten-, advies- of ingenieursbureau, een (eigen) stedenbouwkundig bureau, de overheid, een woningbouwcorporatie of projectontwikkelaar.

De beroepen zijn afhankelijk van de studieroute die je na het eerste studiejaar kiest. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan als:

  • Planoloog bij een gemeente, provinciale overheid of de Rijksoverheid;
  • Gebiedsontwikkelaar bij een gemeente
  • Adviseur duurzaamheid bij waterschappen of provinciale overheid
  • Stedenbouwkundig ontwerper bij een stedenbouwkundig bureau.

Opbouw van de opleiding

Bij Ruimtelijke Ontwikkeling schrijf je je in voor één van de studieroutes Ruimtelijke Ordening en Planologie, Stedenbouwkundig Ontwerpen of Klimaat en Management, die een gezamenlijk eerste jaar hebben. Hierdoor kun je nog eenvoudig switchen. Ook werk je samen met studenten van de opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement aan creatieve oplossingen en ideeën voor de inrichting van een stad.

Ruimtelijke Ordening en Planologie
Als planoloog richt je samen met anderen de omgeving in waar we wonen, werken en recreëren. Je leert hoe je een vitale (stedelijke) samenleving kunt plannen en inrichten.

Ruimtelijke Ontwikkeling
Als stedenbouwkundig ontwerper maak je creatieve, innovatieve en toekomstbestendige ontwerpen die bijdragen aan de ontwikkeling van de stad.

Klimaat en Management
Waar kunnen we windmolens en zonnepanelen neerzetten? Straks weet jij hoe je Nederland klimaatbestendig maakt en hoe we met klimaatverandering kunnen omgaan.