Saxion Techniek
Bekijk opleidingen
een moment geduld, de data wordt ingeladen…

Nanotechnology

Deeltijd Enschede Studieroute

Met een pil darmkanker opsporen? Dat kan met de nanopil! De pil verzamelt darmvloeistof en zoekt naar kankerspecifiek DNA.

Het onderzoeken & ontwikkelen van zo’n pil is echt een taak van een nanotechnoloog. Nanotechnologie speelt een steeds grotere rol in ons leven. Of het nu om voedsel, medicijnen, milieu, cosmetica of elektronica gaat: nanotech is de technologie van de toekomst! Denk maar eens aan de iPod, chemotherapie zonder bijwerking, zelfreinigend glas en krasvaste autolakken.
Nanotechnology kun je vanuit verschillende opleidingen kiezen: Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie, Elektrotechniek, Technische Natuurkunde en Werktuigbouwkunde. Je volgt eerst twee jaar de opleiding van je keuze en vanaf het derde leerjaar specialiseer je je in de wereld van nanotech.

Studieroute

Tweejarige studieroute binnen de opleiding: Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie, Elektrotechniek, Technische Natuurkunde en Werktuigbouwkunde.

Wat kan ik er mee worden?

Na je studie kun je als onderzoeker aan de slag bij een onderzoeksinstituut, zoals MESA+. Ook kun je als ontwikkelaar werken aan toepassingen van nanotechnologie in nieuwe producten, bijvoorbeeld bij bedrijven als Micronit, Bronkhorst, Philips, Lionix en Phoenix. Met je kennis over nanotechnologie kun je in een bedrijf of medisch laboratorium ook nieuwe (nanotechnologische) producten en technieken (bijvoorbeeld automatisering van een medisch lab) introduceren.

Meer informatie

Stel een vraag!

Nanotechnology
Nanotechnology
Stel een vraag

Opbouw van de studieroute

Nanotechnology kun je vanuit verschillende opleidingen kiezen: Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie, Elektrotechniek, Technische Natuurkunde en Werktuigbouwkunde. Je volgt eerst twee jaar de opleiding van je keuze en vanaf het derde leerjaar ga je je specialiseren in de wereld van nanotech.

Het derde jaar bestaat uit een minor en stage. Je maakt in dit jaar voor het eerst kennis met nano-onderwerpen. Voorbeelden van vakken zijn: lab-on-chip, nanochemie, nanomeettechnieken en chipdesign. Het is een multidisciplinair jaar waarin je samenwerkt met studenten van de andere opleidingen. Het programma bestaat uit theorie, practica, projecten, bedrijfsbezoeken en laboratoriumopdrachten.

Je volgt je lessen bij Saxion, maar je komt ook in laboratoria van het MESA+-Institute for Nanotechnology en nanotechnologische bedrijven. Het vierde jaar is een verdiepingsjaar, daarin kies je je afstudeeropdracht.