Saxion Techniek
Bekijk opleidingen
een moment geduld, de data wordt ingeladen…

Nanotechnology

Deeltijd Enschede Studieroute

Wil jij nadenken over het ontwerp van een sensor onder een drone die wietplantages opspoort? Bij de studieroute Nanotechnology ga jij met dergelijke projecten aan de slag!

Als jij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie, Elektrotechniek, Technische Natuurkunde of Werktuigbouwkunde volgt, kun je na 2 jaar kiezen voor Nanotechnology (NT).

Hierbij richt je je op hele kleine structuren, variërend van 1 tot 100 nanometer. Je doet bijv. onderzoek dat mogelijk leidt tot een sensor die kanker opspoort. Of je ontwikkelt waterafstotende coatings, zodat auto’s in de toekomst geen ruitenwissers meer nodig hebben, of een sensor voor een drone om wietplantages op te sporen.

Wat kan ik er mee worden?

Jij bent straks een kenner als het gaat om nanotechnologie. Na je opleiding kun je als onderzoeker aan de slag bij een onderzoeksinstituut, zoals MESA+. Ook kun je als ontwikkelaar werken aan toepassingen van nanotechnologie in nieuwe producten, bijvoorbeeld bij bedrijven zoals Micronit, Bronkhorst, Philips, LioniX en Phoenix. Ook kun je terecht bij medische laboratoria om nieuwe producten en technieken te introduceren.

  • Nanotechnoloog
  • Product development ingenieur
  • Projectingenieur
  • Procesingenieur
  • R&D-ingenieur
Meer informatie

Stel een vraag!

Nanotechnology
Nanotechnology
Stel een vraag

Opbouw van de studieroute

Nanotechnology kun je vanuit verschillende opleidingen kiezen: Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie, Elektrotechniek, Technische Natuurkunde en Werktuigbouwkunde. Je volgt eerst twee jaar de opleiding van je keuze en vanaf het derde leerjaar ga je je specialiseren in de wereld van nanotech.

Het derde jaar bestaat uit een minor en stage. Je maakt in dit jaar voor het eerst kennis met nano-onderwerpen. Voorbeelden van vakken zijn: lab-on-chip, nanochemie, nanomeettechnieken en chipdesign. Het is een multidisciplinair jaar waarin je samenwerkt met studenten van de andere opleidingen. Het programma bestaat uit theorie, practica, projecten, bedrijfsbezoeken en laboratoriumopdrachten.

Je volgt je lessen bij Saxion, maar je komt ook in laboratoria van het MESA+-Institute for Nanotechnology en nanotechnologische bedrijven. Het vierde jaar is een verdiepingsjaar, daarin kies je je afstudeeropdracht.