Saxion Techniek
Bekijk opleidingen
een moment geduld, de data wordt ingeladen…

Mechatronica

Voltijd Enschede Opleiding

Wil je iets laten bewegen of heel nauwkeurig positioneren zoals dat bij robots gebeurt?

Gedurende de hbo-opleiding Mechatronica leer je onder andere mechatronische systemen te ontwerpen en realiseren. Je ontwerpt, bouwt en programmeert bewegende producten en houdt tegelijkertijd rekening met mechanica, elektronica en besturingstechniek. Toepassingen die voortvloeien uit Mechatronica zijn onder andere slimme hulpmiddelen voor in de zorg (zowel thuis als in het ziekenhuis) maar ook snelle productiemachines en robots voor de chipsindustrie. De speerpunten van de opleiding zijn Robotica en Vision. Vision staat voor beeldanalyse- en verwerking en omvat de interactie van robotica met mensen en omgeving. Denk bijvoorbeeld aan autonoom rijdende auto’s en robotarmen.

Wat kan ik er mee worden?

Als mechatronisch ingenieur ontwerp en optimaliseer je producten en machines. Dit kan onder andere in de automobielindustrie en de halfgeleiderindustrie. Maar ook in de zorg, waarbij je bijvoorbeeld producten of machines ontwerpt voor revalidatieprocessen en eenvoudige operaties. Daarnaast kun je aan de slag bij diverse mechatronicabedrijven, zoals Demcon, IMS, Norma, Viro Engineering en Thales.

  • Onderzoeker
  • Systeemontwerper
  • Component ontwerper
  • Systeemintegrator
  • Tester
Meer informatie

Stel een vraag!

Mechatronica
Mechatronica
Stel een vraag

Opbouw van de opleiding

Eerste en tweede jaar
In de eerste twee jaren leer je tijdens projecten hoe je mechatronische apparaten en producten ontwerpt, bouwt en programmeert. Je werkt in teams en hebt contacten met het bedrijfsleven. Om het gedrag van mechatronische systemen te leren begrijpen, krijg je theorie op het gebied van elektrotechniek, besturingstechniek en werktuigbouwkunde.

Derde en vierde jaar
In het derde jaar ga je op stage en werk je samen met medestudenten aan een Living Technology project. Hierin leer je om samen te werken met studenten uit andere disciplines, zoals Werktuigbouwkunde, Technische Natuurkunde en Industrieel Product Ontwerpen. Precies zoals je in het werkveld later ook zal doen.

In de eerste helft van het vierde jaar volg je een minor naar keuze. De opleiding Mechatronica biedt de minor Robotics and Vision aan. Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht bij een bedrijf.