Saxion Techniek
Bekijk opleidingen
een moment geduld, de data wordt ingeladenā€¦

Industrieel Product Ontwerpen

Voltijd Enschede Opleiding

Geinteresseerd in de creatieve kant van techniek en wil je nieuwe producten ontwerpen of bestaande verbeteren?

Bij de opleiding Industrieel Product Ontwerpen leer je de gebruikersvraag te vertalen naar een functioneel product waarbij je onderzoekt, bedenkt, ontwerpt en alles technisch uitwerkt.

Industrieel ontwerpen: denken vanuit de eindgebruiker
Als industrieel ontwerper denk je na vanuit het oogpunt van de gebruiker en onderzoek je en stel je vast aan welke eisen het te ontwikkelen product moet voldoen. Je ontwikkelt producten die beantwoorden aan deze eisen en verwachtingen op het gebied van technisch functioneren, gebruiksgemak, commerciële haalbaarheid (kostprijs) en vormgeving/beleving.

Wat kan ik er mee worden?

Een nieuw product ontwerpen is een complexe uitdaging. Als industrieel productontwerper heb je een goed overzicht over alle aspecten van productontwikkeling en hou je rekening met zaken als materiaalgebruik, productietechniek, veiligheid en duurzaamheid. Je bedenkt en ontwerpt vanuit perspectief van de gebruiker en adviseert de klant over het optimale ontwerp. Je mag de titel Bachelor of Science voeren.

  • Industrieel ontwerper/ industrial design engineer bij een ontwerpbureau of producerend bedrijf
  • Ontwerper bij een ontwerpafdeling van een bedrijf
  • Ontwikkelaar bij een ontwikkelafdeling van een bedrijf
  • Constructeur bij een ingenieursbureau
  • Zelfstandig ondernemer
Meer informatie

Stel een vraag!

Industrieel Product Ontwerpen
Industrieel Product Ontwerpen
Stel een vraag

Opbouw van de opleiding

De opleiding Industrieel Product Ontwerpen heeft een brede technische basis. Vanuit deze basis leer je verder en ga je je specialiseren in de richting die het beste bij jou aansluit. Al vanaf de eerste twee jaar krijg je een flinke portie wiskunde, mechanica, constructie- en productietechniek en materialenkennis. Daarnaast leer je over vormgeving, ergonomie, marketing en bedrijfskunde. Ook communicatie en presentatie vormen belangrijk onderdelen van je lespakket.

Ontwerpprojecten vormen de rode draad
Je gaat een groot deel van je studietijd aan de slag in projectvorm: zowel individueel als samen met je medestudenten werk je aan praktijkgerichte opdrachten. Een aantal opdrachten voer je uit voor internationale bedrijven. Ook leer je om in verschillende rollen in een team te werken.