Saxion Techniek
Bekijk opleidingen
een moment geduld, de data wordt ingeladen…

Fashion and Textile Technologies

Voltijd Enschede Opleiding

De opleiding Fashion and Textile Technologies leidt jou op tot mode- en textielspecialist!

De unieke en veelzijdige opleiding Fashion & Textile Technologies (F&TT) is veel meer dan een mode-opleiding. Zo kijk je naar de technische toepassingen van materialen. Is het mogelijk om je smartphone op te laden via sportkleding? Je leert een collectie opbouwen, denk aan het verbeteren van een politie-uniform. Ook ga je aan de slag met het verantwoord inkopen van textielproducten. Je krijgt de ruimte om je talent te ontdekken, verder te ontwikkelen en is er aandacht voor (maatschappelijk verantwoord) ondernemerschap.

Wat kan ik er mee worden?

Je leert alle ins en outs op het gebied van textiele materialen, innovatieve productiemethoden, samenstellen van collecties, inkopen, verkopen en –niet onbelangrijk- ondernemen. Met jouw product- en materiaalkennis vorm je straks een onmisbare schakel tussen ontwerpers, productie en consumenten. Afhankelijk van je specialisatie kun je aan de slag als:

  • Product developer
  • Buyer
  • Quality manager
  • Product manager
  • Category manager
  • Materials engineer
Meer informatie

Stel een vraag!

Fashion and Textile Technologies
Fashion and Textile Technologies
Stel een vraag

Opbouw van de opleiding

Eerste en tweede jaar
In de eerste twee jaren start je met het leggen van een brede basis voor de rest van de studie. Je gaat aan de slag met projecten Buying, Material en Collection en volgt diverse colleges waaronder basistextiel, Engels, bedrijfseconomie en marketing. Ook doe je vaardigheden op zoals taal en rekenen. Elk kwartiel staat in het teken van een thema: Into The Future, Inkoop, Collectie of Materiaalconcept.

Vanaf het tweede studiejaar kun je in aanmerking komen voor het Saxion Top Talent Programma. Je krijgt er de kans om jouw talenten verder te ontwikkelen zodat je een eenvoudige en soepele overgang ervaart van hbo naar wo. Meer weten? Lees alle info op Top Talent Programma.

Opbouw van de opleiding

Derde en vierde jaar
In het derde jaar verdiep je je verder in de thema's Buying, Material of Collection door een minor te volgen en vijf à zes maanden stage te lopen. Ook start je met een Living Technology project.
Het vierde jaar staat in het teken van Living Technology, waarbij je leert hoe je technologische ontwikkelingen succesvol toepast in jouw vakgebied met studenten van andere opleidingen binnen Saxion.

Daarnaast organiseren alle vierdejaars Fashion-studenten samen het jaarlijkse Fashion & Textile Event Saxion in het Wilminktheater in Enschede. Hier show je de met jouw groep zelfgemaakte collectie op de catwalk. Ook maak je met jouw groep filmpjes over de innovaties die jullie verwerkt hebben in de collecties: van fruitleer tot verven met roest.