Saxion Techniek
Bekijk opleidingen
een moment geduld, de data wordt ingeladen…

Chemische Technologie

Voltijd Enschede Opleiding

Voeding, plastics, bier, water... Bij veel producten uit ons dagelijks leven komt chemische technologie om de hoek kijken.

Als je alles wilt weten van technische processen en oog hebt voor duurzaamheid en energie, dan is CT iets voor jou. Je leert er over industriële processen, waarbij kilogrammen of zelfs tonnen van een bepaald materiaal worden geproduceerd. Je kijkt hoe je producten steeds duurzamer en milieuvriendelijker maakt en onderzoekt hoe je chemische processen schoner uitvoert. Tijdens de studie ga je aan de slag met verschillende onderzoeksvraag-stukken zoals, hoe maak je biogas bij het proces van mestverwerking of hoe zet je algen in voor productie van olie of materialen?

Wat kan ik er mee worden?

Na het succesvol afronden van je opleiding heb je de internationaal erkende titel Bachelor of Science (BSc) en kun je alle kanten op: van de chemische industrie tot de levensmiddelenindustrie. Maar ook bedrijven die zich bezig houden met watertechnologie of ingenieurs- of adviesbureaus.

  • chemisch technoloog
  • watertechnoloog
  • procesontwerper
  • onderzoeker
  • productontwikkelaar
  • offshore technicus
  • researchmedewerker
Meer informatie

Stel een vraag!

Chemische Technologie
Chemische Technologie
Stel een vraag

Opbouw van de opleiding

Eerste jaar
Je leert de theorievakken zoals chemie, biologie en wiskunde. Ook leer je de basisvaardigheden van werken op een laboratorium. Je werkt met een groep studenten aan een opdracht en doet bijvoorbeeld onderzoek naar vitamine C in vruchtendrank of suiker in Red Bull. Daarnaast richt je je op het onderzoeken van een proces om een product te maken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van bioplastic uit zetmeel of het omzetten van houtafval tot bio-olie. Daarnaast experimenteer je tijdens het practicum in de proceshal van CT met grote opstellingen zoals bijvoorbeeld een destillatiekolom.

Tweede jaar
Je 2e jaar staat in het teken van verbreding en verdieping van je chemische en technologische kennis. Elk kwartiel (periode van tien weken) zijn er gastcolleges van bedrijven, die aansluiten op het onderwerp waar je dan mee bezig bent.

Derde en vierde jaar
Het 3e en 4e jaar van de opleiding is opgedeeld in vier blokken van een half jaar: stage, minor, project Living Technology en afstuderen.