Saxion Techniek
Bekijk opleidingen
een moment geduld, de data wordt ingeladen…

Chemie

Voltijd Deventer/Enschede

Ben je nieuwsgierig naar de wereld om je heen, hou je van onderzoeken en is scheikunde een van je favoriete vakken?

Zonder dat je erbij stil staat, heb je elke dag te maken met chemie. Het is de basis van ons leven. Denk aan medicijnen, smaakstoffen in frisdrank, de energie die je gebruikt om te verwarmen en biologisch afbreekbare plastics. Bij de opleiding Chemie word je klaargestoomd voor de uitdagende functie als chemicus. Je staat aan het begin van productontwikkeling. In het laboratorium worden namelijk altijd de eerste stappen gezet in de ontwikkeling van nieuwe materialen, het bedenken van duurzame productieroutes en het ontwikkelen van analyseapparatuur.

Wat kan ik er mee worden?

Met een diploma op zak zijn er genoeg mogelijkheden in het werkveld, zoals binnen de organische chemie, analytische chemie en nanotechnologie. Je kunt ook aan de slag in de wereld van voeding, life sciences, farmacie of duurzaamheid. Kortom, het werk is zeer gevarieerd: van het identificeren van pesticiden op sla tot het oplossen van een analyseprobleem in een fabriek of het werken aan de ontwikkeling van milieuvriendelijke verf harsen.

  • medewerker van een onderzoekslaboratorium
  • productontwikkelaar
  • Safety, Health & Environment medewerker
  • analytisch chemicus
  • organisch chemicus
  • laboratoriummanager
  • kwaliteitscoördinator
  • ontwikkelaar analytische apparatuur

Opbouw van de opleiding

Gedurende het programma van de studie Chemie specialiseer je je als chemicus in de richting die het beste bij jou past. Je begint breed en eindigt als expert in bijvoorbeeld Analytische Chemie, Duurzame Chemie, Nanotechnology of Crime Science.

Eerste jaar
In het eerste jaar leer je de basisvaardigheden in wiskunde, scheikunde en biologie. Daarnaast heb je twee grote onderzoeksprojecten, waarbij je samen met je groep een onderwerp kiest en uitwerkt. Denk bijvoorbeeld aan het recyclen van glow in the dark sticks of het bepalen van cafeïnegehalte in gebrande koffiebonen.

Tweede jaar
Het tweede jaar staat in het teken van verbreding en verdieping van je chemische kennis. Er zijn vier thema's in het tweede jaar: Biobased Materials, Chemical Fingerprinting, Nanotechnology en Urban Mining.

Derde en vierde jaar
In de laatste twee jaar geef je zelf kleur aan je opleiding. Je kiest een minor, een stageopdracht en een onderzoek uit in de richting waarin jij je wilt specialiseren. Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht.