Saxion Techniek
Bekijk opleidingen
een moment geduld, de data wordt ingeladen…

Bouwtechnische Bedrijfskunde

Voltijd/Deeltijd Enschede Studierichting

Ben jij iemand met een brede belangstelling? Heb je interesse in bouwen, maar ook in commercie en managen?

Bouwtechnische Bedrijfskunde richt zich op het snijvlak van management en technologie. Je leert niet alleen over bouwtechnieken en -materialen, maar ook over de bedrijfskundige kant van het bouwen. Met deze kennis kun jij straks het bouwproces goed begeleiden en inspelen op markt- en klantbehoeftes.

Bouwtechnische Bedrijfskunde (BTB) en Bouwkunde (BK) hebben grotendeels een gezamenlijk eerste jaar. Twijfel je nog tussen deze twee studies? Dan kun je in het eerste jaar zonder studievertraging overstappen.

Wat kan ik er mee worden?

Met jouw managementvaardigheden en kennis van nieuwe technologieën ben je in staat om een managementfunctie te vervullen. Kortom, een spin in het web voor de ontwikkeling, voorbereiding en realisatie van een bouwproject. Na je studie kun je aan de slag bij bouwmanagementbureaus, projectontwikkelaars, bouwbedrijven, toeleveranciers, gemeentes of woningbouwcorporaties. Maar ook bij adviesbureaus gespecialiseerd in procesoptimalisatie en organisatieadvies.

  • (Bouw)projectmanager
  • Projectleider
  • Werkvoorbereider
  • Bouwadviseur
  • Kopersbegeleider
  • In- en verkoopmanager
  • Kostendeskundige
  • Projectontwikkelaar
  • BIM-manager
Meer informatie

Stel een vraag!

Bouwtechnische Bedrijfskunde
Bouwtechnische Bedrijfskunde
Stel een vraag

Opbouw van de studierichting

Eerste jaar
Het eerste studiejaar volg je gezamenlijk met studenten van de opleiding Bouwkunde. Dit geeft je de kans om te ontdekken of je talenten meer liggen bij bouwtechnische vakken, zoals constructieleer en bouwfysica, of toch meer bij bedrijfskundige vakken, zoals strategische management en procesmanagement. De ideale manier om meer te weten te komen over de technische kant van de bouw. En mocht je willen switchen naar Bouwkunde: dat is geen enkel probleem!

Tweede jaar
In het tweede jaar van BTB vergroot je je onderzoeksvaardigheden, leer je kritisch te denken en ga je aan de slag met operations management; het managementdeel dat gaat over de productie van goederen en diensten. Daarnaast loop je dit jaar al een half jaar stage. Tijdens de stage doe je diverse ervaringen op hbo-niveau op. Hierbij kun je denken aan werkvoorbereiding bij een bouwbedrijf of kopers-begeleiding bij een makelaar.

Opbouw van de studierichting

Derde en vierde jaar
De studie Bouwtechnische Bedrijfskunde hecht grote waarde aan praktijkervaring. Daarom loop je ook in het derde jaar een half jaar stage. Daarnaast kies je in het derde jaar voor een minor, die bij jouw ambities en interesses past.

In het vierde jaar werk je aan twee asfstudeeropdrachten, bij bedrijven naar keuze. Je krijgt zo een reëel beeld van de bouwbranche. De eindbeoordeling wordt gegeven door zowel docenten als begeleiders uit het bedrijfsleven.

Internationale mogelijkheden
Ambities om in het buitenland aan de slag te gaan? Bij BTB kun je onder andere tijdens je minor kiezen voor een studie in het buitenland en word je aangemoedigd om internationale stage-adressen te kiezen.