Saxion Techniek
Bekijk opleidingen
een moment geduld, de data wordt ingeladen…

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Voltijd Deventer/Enschede Opleiding

Onderzoek doen naar nieuwe virussen (zoals Zika) of experimenteren met cellen die je zelf op kweek hebt gebracht.

Als je onderzoek doet naar darmkanker, breng je cellen in kweek om de eigenschappen ervan te onderzoeken. Je ziet bijvoorbeeld welke eiwitten kwaadaardige cellen tot expressie brengen, kunt eventuele verschillen in het DNA opmerken en ziet hoe cellen reageren op bepaalde geneesmiddelen. Of je voert een onderzoek uit in een meer commerciële omgeving, bijvoorbeeld in de voedingsindustrie of bij het laboratorium van een apotheek. Bij de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leer je hoe je aan de slag gaat in een biologisch of medisch laboratorium.

Wat kan ik er mee worden?

De meeste afgestudeerde studenten BML vinden hun weg als onderzoeker in een biologisch of medisch laboratorium in de gezondheidszorg, bij de overheid of in het bedrijfsleven. De werkzaamheden bestaan daar voornamelijk uit het zelfstandig of in teamverband onderzoek doen om problemen op biologisch en/of medisch gebied op te lossen.

Je bent na je afstuderen inzetbaar als breed inzetbare diagnostisch analist of - als je daarvoor hebt gekozen - specialist in infection & contamination control. Ook kun je als breed inzetbare onderzoeker werken in een van de vele researchlaboratoria, of - als je daarvoor hebt gekozen - als specialist nanotechnologie.

Meer informatie

Studieroutes

Stel een vraag!

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
Stel een vraag

Opbouw van de opleiding

Eerste jaar
In het eerste half jaar volg je theorievakken zoals chemie, biologie en wiskunde. Je werkt daarnaast aan projecten, waarin je bijvoorbeeld koolhydraten en eiwitten in insecten en vlees meet om te onderzoeken of insecten kunnen dienen als volwaardige vleesvervanger. Of je isoleert enzymen uit een weefsel of orgaan zodat je deze verder kunt onderzoeken.

Tweede jaar
Het tweede jaar bestaat uit zes thema's die terugkomen in theorie, practicum en projecten: biochemie en proteomics, moleculaire biologie en genomics, medische laboratoriumtechnologie, hematologie, microbiologie en immunologie.

Derde en vierde jaar
In de laatste twee jaar specialiseer je je in een vakgebied. Je kiest uit de specialisaties diagnostiek of research. Of je combineert beide specialisaties, omdat het beter bij jou past. Het is ook mogelijk om je te specialiseren op het gebied van infectiepreventie of nanotechnologie.